STADSDICHTERS SCHRIJVEN ODE AAN LUPINE

Een echte liefdesverklaring aan de Lupineboon schreef stadsdichter Larissa Verhoeff uit Ede. Het komt uit de grond van haar hart. De Wageningse stadsdichter Ellen van der Kolk gooide het over een andere boeg en schreef over een eerste herinnering aan lupine. Beide stadsdichters kenden de lupineboon nog niet toen Lekker Lupine hen vroeg om zich te laten inspireren op de voor velen nog onbekende boon. Lekker Lupine is vast besloten om deze gouden boon op ieders bord te krijgen en betrekt daarbij niet alleen boeren en chefs, maar ook wetenschappers, verwerkers, retailers, studenten, consumenten en nu dus ook kunstenaars. Om de teelt en afzet te vergroten van dit eiwitrijke gewas hebben we iedereen nodig bij het ontwikkelen van een robuuste lokale voedselketen aldus Marieke Laméris van Lekker Lupine en Proeflab Wageningen.

Door andere ogen
Lekker Lupine ervaart dat de bekendheid van de in Nederland geteelde lupineboon  wel steeds groter wordt maar dat een grote groep de boon nog niet kent. Vanwege de originele kijk en expertise vanuit de kunst- en cultuur sector verwacht Lekker Lupine dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren door nieuwgierigheid aan te wakkeren omdat zij met andere ogen kijken naar de missie van Lekker Lupine. Marieke Laméris benaderde daarom 2 stadsdichters uit haar achtertuin, regio Foodvalley. Ze bracht Larissa Verhoeff, Ellen van der Kolk samen met chefs Christian Weij en Judith Tesselaar die al met lupine koken, lupine boer André Jurrius, WUR student en stagiair Emile Samsom. Ze maakten kennis met het verhaal van lupine, proefden lupinekaas die het Smaakpark ontwikkelt, humus en falafel van lupine die Vreemde Streken op de kaart heeft staan en natuurlijk de lupineboon zelf, zoals die nu in glazen potten te koop is. Daarna gingen de Stadsdichters met alle verhalen en inspiratie weer naar huis om te gaan schrijven. Ze waren beiden verwonderd dat ze lupine nog niet hadden ontdekt…

Nu te luisteren “Herinnering” en “Liefdesverklaring aan een boon”
Larissa en Ellen schreven vervolgens elk een heel eigen gedicht. Het zijn teksten geworden die dichtbij hen zelf staan. Vanwege de maatregelen was een live optreden helaas niet mogelijk. Dat houden we tegoed, in het voorjaar als het lupineveld weer in bloei staat. Larissa en Ellen droegen hun gedicht deze week wel met passie voor in het Smaakpark. Nonye Onwuka, filmmaker uit Wageningen, die onlangs ook de serie Yes Ve-Gan maakte, heeft de filmopnames gemaakt.

Natuurlijk wil je het proeven!
Voor wie nu ook nieuwsgierig is naar hoe lupine smaakt en hoe je hem kan bereiden, vind je recepten op de website van Lekker Lupine. Lekker Lupine benadert chefs, receptuurontwikkelaars en foodies om hun lekkerste recept met de lupineboon te delen. Bijvoorbeeld een lupineburger door Joke Boon, Vegan Meringues door Marleen Visser, een smoothie door Rens Kroes, Humus door Vreemde Streken en Christian Weij ontwikkelde voor 3FM Serious Request een duurzaam 3-gangen diner met de lupineboon en werkt nu met een team aan een vegan lupinekaas. De ervaring van deze chefs is dat mensen nieuwsgierig zijn, natuurlijk de gerechten willen willen proeven, maar ook het verhaal willen horen van deze lokale, duurzame boon.

Larissa Verhoeff (1968), auteur, columnist, dichter en copywriter. Alle vier de schrijfpetten zitten haar lekker, maar dichter was ze al als kind. Als klein wild kind van de wind vond ze dat bijna alles wel een verhaal had… Alles fluisterde, je hoefde alleen maar te luisteren en het op te schrijven. Zo simpel kan het zijn en zo simpel is het voor haar nog steeds. Ritme komt vanzelf. De zinnen ook. Als de woorden golven en stromen, dan is dat voor haar pure verrukking en het op één na mooiste gevoel op de wereld, want liefde wint. Altijd, aldus Larissa Verhoeff. Sinds 2018 is Larissa stadsdichter van de gemeente Ede.

Ellen van der Kolk (1998) is stadsdichter van Wageningen sinds juli 2021 en masterstudent levensmiddelentechnologie aan Wageningen Universiteit & Research. Haar gedichten zijn te lezen op de site van de Bibliotheek Wageningen via deze link.

Lupine, het boontje van de toekomst

André Jurrius - lupineteler, biodynamisch akkerbouwer en mede initiator Lekker Lupine: Lupine is eigenlijk een 'gouden’ boon, hij heeft zoveel voordelen!

Als vlinderbloemige bindt hij stikstof en heeft hierdoor geen kunstmest nodig, hij laat de bodem ook nog eens vruchtbaarder achter dat natuurlijk interessant is voor het gewas dat erna komt. En met zijn bloei ziet het landschap er niet alleen mooi uit, maar trekt het veel hommels en insecten aan. Prima voor de biodiversiteit dus! En, in tegenstelling tot soja, kan lupine goed in het Nederlandse klimaat groeien.

Daarnaast is het ook nog eens een super gezond boontje: Extreem hoog in eiwitten en aminozuren. Bovendien is de witte lupine, die wij hier met Lekker Lupine in Nederland telen, geschikt om direct te consumeren.

Nu er meer aandacht voor lupine komt is het ook tijd om meer te investeren in veredeling om de opbrengsten te vergroten, want dat blijft nodig! Net zoals we in Nederland veel weten over aardappelen, mais, vlees en melk, zullen we ons ook moeten richten op kennisontwikkeling rondom plantaardige eiwitteelten.

Het Lekker Lupine gedichtenproject is mede mogelijk dankzij bijdrages van: Gemeente Ede, Proeftuin Ede-Wageningen, Het Smaakpark, Vreemde Streken, ekoboerderij de Lingehof, Nonye Onwuka, ProefLab Wageningen en natuurlijk de stadsdichters Larissa Verhoeff en Ellen van der Kolk.

Previous
Previous

Yes Ve-Gan Wageningen

Next
Next

Future Protein NL magazine