Lekker Lupine community dag

Op vrijdag 24 juni 2022 kwamen we als Lekker Lupine community bij elkaar. Op uitnodiging van Lekker Lupine deelden mensen uit de brede voedsel keten van zaadleverancier, telers, onderzoekers, studenten, natuurorganisaties, chefs, cateraars, verwerkers, distributeur, productontwikkelaars, bankiers, businessondersteuners en foodies hun verbinding met Lekker Lupine en vanuit welk perspectief zij samen met ons werken aan een duurzamer voedselsysteem.

André Jurrius en Marieke Laméris van Lekker Lupine: We zijn super trots op al deze mensen en deze groep samen. Het werkt en geeft zoveel energie! Sámen puzzelen om deze nieuwe keten van biologische lupine in Nederland op te zetten “goed voor de biodiversiteit, ieders gezondheid en de boeren!” De sfeer die er is, de wil van een ieder om verder te komen, naar elkaar te luisteren, van elkaar te leren en weer geïnspireerd te worden geeft ons ook weer energie om verder te bouwen en de vele vraagstukken op te pakken.

Zie hieronder een fotocollage van de dag. Later volgen er nog filmpjes met community leden aan het woord.

Wat stond er op het programma?

Lekker Lupine heeft afgelopen jaar veel connecties gelegd en samenwerkingen gestart om te werken aan productontwikkeling, kennis op te doen en uit te wisselen rondom de teelt, doelgroepen te verleiden om meer lupine te eten en meer. Op 24 juni deelden we een aantal leden van de Lekker Lupine community waar ze met ons aan werken:

AFZET & PRODUCTONTWIKKELING
1. Smaakpark Ede presenteerde 2 lekker lupinesmeerkazen en lupine crumbles en organiseerden een enquete. Een project waar we samen aan werken. We zijn dan ook super trots op dit resultaat; een plantaardige roomkaas van Nederlandse bodem! Heb je interesse om dit als een van de eersten op het menu te zetten of in het assortiment op te nemen? Neem contact met ons op. Het ontwikkelen van innovatieve producten wordt mede mogelijk is gemaakt door de provincie Gelderland en Europa. De komende tijd gaan we hiermee verder onder de naam van “Ferder met Lupine”.

2. Compass Group, Rabobank Utrecht, Local2Local en Lekker Lupine presenteerden hun ketensamenwerking. Hoe we gezamenlijk via producten op de menukaart, verhalen richting werknemers & consumenten de lupineboon lekker gaan presenteren op de menukaart, bekender gaan maken en duurzaam gaan samenwerken waarbij de telers en alle ketenpartners een goede prijs ontvangen. Chef Henry liet ons een veganmayo, wraps met lupinehummus en borrellupinebonen proeven.

3. Annemarie van Vilsteren van Oost NL nam ons mee in de vraagstukken van startende ondernemers en hoe je handvatten krijgt aangereikt krijgt tijdens het Business Innovation Program Food Programma dat alle ontwikkelingsmaatschappijen, Rabobank Nederland, st. Samen tegen Voedselverspilling en Invest NL organiseren. Lekker Lupine nam deel aan deze leergang in het voorjaar van 2022.

4. Presentatie van de culinaire mindmap gemaakt door masterchef Angélique Schmeinck. Een tool waarmee chefs en thuiskoks inspiratie biedt om met lupine aan de slag te gaan in koude en warme gerechten.

5. Proeverijen van cateraars die met lokale ingrediënten werken: de lekkerste falafel van Vreemde Streken op basis van lupinebonen, een overheerlijke lokale paella door Paula’s Catering en kleurrijke lupinespreads en salades door de Wilde Keuken.

6. Greendish presenteerde het programma Gelderland van Morgen. Via dit programma worden restaurants en cateraars aangemoedigd om meer plantaardig te koken en voedselverspilling tegen te gaan. Hoe mooi zou het zijn als deze restaurants dan ook met de lupinebonen gaan koken van dichtbij!

ONDERZOEK:

7. WUR Masterstudent Femke Meulman vertelde over haar lopende onderzoek naar “Hoe kan lupine bijdragen aan duurzame voedselsysteem transformatie in Nederland? Femke kijkt hierbij naar hoe experts de toekomst van lupine in het Nederlandse voedselsysteem voor zich zien en welke wegen er zijn naar deze toekomst.

8. Robert van Loo (WUR) vertelde over het veredelingstraject dat deze zomer van start is gegaan waarin WUR, Radicle Crops, Plantik en Lekker Lupine in participeren.

9. Thijs Fijen en David Klijn (WUR) konden er helaas niet zelf bij zijn, maar Marieke vertelde over het Showcase onderzoek dat zij uitvoeren naar welke maatregelen de biodiversiteit en hun ecosystemen effectief bevorderen. Met oa een onderzoek naar of de teelt van lupine kan zorgen voor meer bestuivers.

10. Willemijn Cuijpers van het Louis Bolk Instituut vertelde over de onderzoeken die zij en haar collega’s uitvoeren naar dit relatief nieuwe gewas in Nederland en dat er nog vele teeltvraagstukken zijn waarbij vooral ook de praktijkvelden en proefvelden noodzakelijk zijn om samen met de telers van te blijven leren.

TEELT: COMMUNICATIE:

11. Hoe groeit het gewas? Op welke bodem groeit het gewas het beste en wat zijn de vraagstukken die je in de teelt tegen komt als teler? De Lekker Lupine telers wisselden met elkaar informatie uit en André Jurrius en Linda Calciolari van ekoboerderij de Lingehof deelden hun kennis vanuit de praktijk.

12. Hoe zit het nu met stikstofbinding van lupine, waarom zijn die wortels zo interessant voor de de plant en het gewas dat erna komt, waarom is biologische teelt daarom ook logisch van lupine? Linda Calciolari vertelde erover op het veld en vanuit organiseerde een korte bodem workshop vanuit Ludisole.

13. DSV vertelde als zaadleverancier over de vraagstukken rondom lupine zaaizaad. Lekker Lupine heeft een exclusieve licentie om zaaizaad te vermeerderen in Nederland.

14. De producentenorganisatie presenteerden zich: de Eiwitboeren van Nederland. Bestuursleden Henk Janknecht en Johan Huijtink namen ons mee waarom het juist nu goed is dat de telers van eiwitrijke gewassen zich verenigen. Zie de website van de Eiwitboeren van Nederland

COMMUNICATIE

En toen werd het stil. Een magisch moment. Midden in het bloeiende lupineveld droeg stadsdichter Larissa Verhoeff haar gedicht voor: Een liefdesverklaring aan Lupine.

16. Floor Ambrosius van Wereld Natuurfonds Nederland vertelde over waarom WNF zich inzet om de consumptie van peulvruchten en dus ook lupine van eigen bodem te promoten.

18. Studenten Food & Business van de HAN liepen een dag mee als snuffelstage. Het netwerk leren kennen, verhalen horen en een rots in de branding om deze dag mede mogelijk te maken! Ook de stagiaires en medewerkers van ekoboerderij de Lingehof leerden van alles en boden volop hulp. Fantastisch!

EN NOG VEEL MEER…

Wil je ook aansluiten en bijdragen aan lupine op ieders bord? een duurzamer voedselsysteem door concreet invulling te geven aan de eiwittransitie, duurzame landbouw en een goed verdien model voor de boer? Neem contact met ons op via

Previous
Previous

Samenwerken aan het verdienmodel en het verhaal

Next
Next

Kennisdelen op de BioVelddag