Lekker Lupine telersgroep

Lekker Lupine werkt samen met een vaste groep biologische en bio-dynamische telers. Zij telen voor Lekker Lupine. Lekker Lupine organiseert het zaaizaad, kennis over de teelt, teeltbegeleiding, collecteert de oogst en verzorgt de afzet. Gezamenlijk wisselen we tijdens kennisbijeenkomsten op het veld en online vraagstukken over de teelt uit. Op dag-dagelijkse basis wisselen we vragen en ervaringen uit via een app-groep.

Lekker Lupine telers zijn in Nederland op de volgende plekken, dat heeft ook met de geschiktheid van de bodem te maken. Zo groeit hij bijvoorbeeld niet goed op de vruchtbare grond van Flevoland. Maar wel op de armere zandgronden en rivierklei gronden in:
Groningen
Overijssel
Gelderland
Brabant
Zeeland
Limburg

Telersgroep 2023: groeien in balans met afzet
Lupine is een nieuw gewas. Onze uitdaging is om de teelt zo goed mogelijk in balans te laten groeien met de afzet. En de afzet begint nu op gang te komen. Na de oogst eind augustus, begin september, maken de telers hun bouwplannen voor het volgende jaar weer op. Dan is het de kunst in te schatten hoeveel hectare we weer in het volgende jaar kunnen gebruiken. Ben je biologisch gecertificeerd teler en heb je ook interesse om aan te sluiten bij Lekker Lupine? Stuur een mail en wellicht hebben we ruimte volgend jaar.

Update teelthandleiding vanaf 2022:
We verzamelen praktische kennis en ervaringen en verwerken dit in een handleiding. Door het jaar komen er zoveel verschillende vraagstukken voorbij. Doordat we op steeds meer plekken in Nederland telen en ieder jaar ook weer anders is, zullen we de handleiding continue blijven aanvullen. Natuurlijk gebruiken we ook de teelthandleiding en kennis die het Louis Bolk instituut heeft verzameld: Hier kan je de teelt handleiding downloaden.

Instructie filmpjes en foto’s verzamelen tijdens het teeltseizoen 2022
Tijdens het seizoen verzamelen we vanuit de Lekker Lupine telersgroep vragen en antwoorden. Natuurlijk voorziien van foto’s en filmpjes. Daarnaast zullen experts als Laurens van Run en Louis Bol Instituut en WUR kennis en ervaring toevoegen aan deze uitbreiding van de teelthandleiding.

Enkele foto’s en filmpjes tot nu toe:

André Jurrius van ekoboerderij de Lingehof laat zien hoe je inoculant aanbrengt op het zaaizaad van lupinebonen.

(Bron: Louis Bolk Instituut) Udo Prins van het Louis Bolk Instituut over enten oftewel inoculeren: Met name op die percelen waar nog nooit lupine is verbouwd, is het zeer verstandig om zaaizaad te enten (te voorzien van de stikstofbindende bacterie). Zonder entstof (inoculant) loop je namelijk de kans dat zich geen stikstofknolletjes ontwikkelen en dat de groei en productie sterk achterblijven. Enten kan gedaan worden door een entstof vlak voor het zaaien met het zaad te vermengen. André Jurrius laat in dit filmpje zien hoe je dit doet.

Previous
Previous

Lekker Lupine op Floriade Expo 2022.

Next
Next

HAN Food & Business studenten ontwikkelen lupinesnacks en gerechtjes