omplete maaltijd & glutenvrij

Vanuit onze deelname aan het OMEGA project (Ontwikkeling Mengteelten voor Eiwitrijke Glutenvrije Afzetketens) onderzoeken we niet alleen de effecten van mengteelt van lupine met haver en deder (ook wel huttentut genoemd), maar ook hoe we deze oogsten het beste kunnen verwaarden. Het mooie is, dat de combinatie van lupine en haver sámen ook echt een basis zijn voor ‘complete’ voedzame - en plantaardige maaltijden.

Nu werkt ‘t altijd het beste om dan ook maar recepten te ontwikkelen, te proeven en natuurlijk te voorzien van bewijslast! Wat zijn dan die voedingswaardes en hoe smaakt het?

Projectpartner Mariët van de Noort (levensmiddelen technoloog) kwam met deze basis ingrediënten en verhouding: Samen met Leon Frenken van Keep Food Simple en Marieke Laméris van Lekker Lupine gingen we vervolgens de keuken in om te bereiden en te proeven!

Bij deze het resultaat: Ingrediënten

  • 40% sperziebonen

  • 27% haver

  • 27% lupine

  • 6% tomaatpuree

  • kruiden

Dat deze voedingswaarde oplevert per 100 gram:

  • 74,23 kcal

  • 2,2 vet

  • 0,36 verzadigd vet

  • 15,7 koolhydraten

  • 0,23 suikers

  • 6,6 vezels

  • 6,2 eiwit

  • 0,047 zout

Recept: Voor het recept vroegen we ai om met voorstellen te komen, bereidingswijzes en toepassingen.
Wij kozen voor een lekker warm stoofpotje.
(vraag bijv. aan co-pilot om op basis van deze ingredienten met een recepten en toepassing te komen - en geef voor de kruiden bijvoorbeeld mee ‘mediterraans’, ‘aziatisch’ en kijk eens naar verschillende toepassingen ‘stoof’, ‘salade’, ‘spread’ of bijvoorbeeld ‘burger’.)


Next
Next

Lokale granen en groente bowl met lupine spread