Bestuiving van lupine door hommels zorgt voor hogere eiwitopbrengst

ONDERZOEK - Lupine heeft prachtige bloemen die door veel hommels worden bezocht, maar het was onbekend hoe bestuiving door insecten de opbrengst van lupine vergroot. Lupine is net als de meeste vlinderbloemigen hoofdzakelijk een zelfbestuiver, maar bij veel vlinderbloemige gewassen kunnen bestuivers de opbrengst verhogen door die zelfbestuiving te verbeteren, of door de bloemen te kruisbestuiven. Onderzoek van de WUR, gefinancierd door de ‘crowd’, laat zien dat hommels de eiwitopbrengst gemiddeld met 3-11% verhogen, en dat met meer bezoeken van de aardhommelgroep de eiwitopbrengst 10-40% hoger kan zijn. Voor de totale opbrengst zijn die percentages zelfs nog iets hoger.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat lupine geen nectar produceert. Bijen, waaronder dus ook hommels, hebben nectar nodig voor hun energie. Het stuifmeel dat ze verzamelen is voor hun nageslacht. Omdat lupine geen nectar produceert, moeten er wel voldoende nectarplanten in de omgeving staan om de hommels van hun brandstof te voorzien.

Het artikel (in het Engels) is gratis te downloaden via deze link
auteurs: dr. ir. Thijs P.M. Fijen, ir. Eva Morra en prof. dr. ir. David Kleijn - Wageningen University & Research

Lekker lupine heeft dit onderzoek ondersteund met teeltkennis en met de marketing voor de crowdfundactie.

Thijs Feijen WUR.jpg

‘In mijn onderzoek focus ik op de voordelen en bijdragen van biodiversiteit voor de landbouw, zodat er betere bescherming van biodiversiteit in agrarische landschappen komt. Biodiversiteit draagt op veel vlakken bij aan de landbouw.

Een van de meest zichtbare ecosysteemdiensten van biodiversiteit is de bestuiving van gewassen. Tweederde van de gewassen in de wereld zijn (deels) afhankelijk van bestuivers, met name insecten, voor de opbrengst'.

Previous
Previous

Middenin het boerenland groeit vega-n-valley

Next
Next

Bodem verrijken