Back to All Events

BeanMeal - ín de de ban van de boon - speciale editie van het Klimaatcafé

Maaltijd en Dialoog - in de ban van de boon

De een eet elke dag een stukje vlees, de ander is over gestapt op plantaardige kip stukjes, en weer een ander geniet van bonen als bron van eiwitten. In de overgang van vaak vlees eten naar meer plantaardige eiwitten op je bord zijn bonen meer dan welkom. Bonen, indien biologisch geteeld en uit Nederland, hebben voordelen voor bodem, klimaat, stikstof, vervoer, gezondheid en biodiversiteit. Maar vaker bonen eten vereist wel een verandering in de wijze van telen, de markt om bonen te (ver-)kopen, en bonen in je maaltijd. Persoonlijke waarden en voorkeuren spelen daarbij een rol. Hoe denken verschillende mensen en partijen hierover? Kan de boon van ouderwets en saai tot lekker en aantrekkelijk worden?

Organisatoren
Wageningen University & Research, Grootouders voor het Klimaat, Gemeente Wageningen, Boon – Jamael Food Group, Food of Cultures en Lekker Lupine.

Datum
wo 7 februari 2024 17:30 tot 21:00

Locatie
Arboretumkerk, Delhorstpad 6, Wageningen

“Samen eten en in gesprek gaan over bonen voor een beter leven”

Kom je ook? Opgeven kan vanaf nu per mail
Er is plaats voor een beperkt aantal mensen, daarom is opgeven noodzakelijk. De kosten voor het bonen diner zijn € 20,- Om mee te eten en praten stuur je een mail naar info@duurzaamwageningen.nl met je naam en eventueel organisatie/interesse. Je ontvangt dan een bevestiging met betaalgegevens. Mocht de dinerprijs een barrière zijn voor deelname, zet dat dan in de mail. Er is een aantal gratis plekken beschikbaar.

Programma:
Dit maaltijdgesprek is een variant op het maandelijkse Klimaatcafé in Wageningen. Mensen vanuit verschillende invalshoeken gaan met elkaar in gesprek terwijl er diverse gangen van een bonenmenu uit de wereldkeuken worden geserveerd door cateraar Food of Cultures. Tussendoor vertellen vier sprekers over de waarden en belangen van de boeren, de consument en de tussenliggende bedrijven.

Sprekers:

We verwachten dat er gezellig en lekker wordt getafeld en dat de gesprekken inspireren en motiveren tot een herwaardering van de boon en andere Hollandse peulvruchten.

We hopen je op 7 februari op deze bijzondere avond te kunnen begroeten.
Het Klimaatcafé is een initiatief van Platform Duurzaam Wageningen, Grootouders voor het Klimaat en de klimaatburgemeester van Wageningen. Dit dialoog diner wordt door hen georganiseerd in samenwerking met Wageningen University & Research, Lekker Lupine, Gemeente Wageningen, Boon – Jamael Food Group en Food of Cultures.

Wageningen Dialogues bevordert verbindingen middels dialoog om (toekomstige) wetenschappers en maatschappelijke actoren te helpen samen bij te dragen aan noodzakelijke transities binnen de WUR domeinen.

#BeanMeal
Deze bonenmaaltijd vindt plaatst tijdens de eerste editie van de landelijke #BeanMeal week. Lekker Lupine is één van de iniatoren van deze week. In deze week voorafgaand aan wereldpeulvruchtendag zetten de initiatiefnemers van de #BealDeal peulvruchten van Nederlandse bodem op het podium. Lekker Lupine, WUR, Jamael Food Group, regio Foodvalley en de Eiwitboeren van Nederland zijn ondertekenaars van de BeanDeal. Voor meer info kijk op www.beanmeal.nl en www.beandeal.nl

Mede mogelijk gemaakt door het project van ekoboerderij de Lingehof & Lekker Lupine: Lupinebonen van Nederlandse bodem, klaar voor de markt.

Previous
Previous
February 6

Easy Peasy: resultaten voor lokale peulvruchtketens.

Next
Next
February 10

Wereld peulvruchtendag