Vegan Cheesecake met lupine en aardbeien

Wel eens een cheesecake gemaakt van lupine, kikkererwten en tofu? Marleen Visser heeft een geweldig recept ontwikkeld voor een vegan cheesecake. Perfect voor moederdag!

Marleen is food fotograaf, stylist en receptontwikkelaar. Binnenkort komt haar nieuwe kookboek ‘50x Vegan Zuivel’ uit, waar haar vegan cheesecake te vinden is. Omdat het vinden van goede en lekkere zuivelvervangers lastig kan zijn, leert ze je hoe je alle soorten vegan zuivel makkelijk thuis kan maken met bijvoorbeeld peulvruchten. En hoe leuk! Marleen heeft haar recept voor de vegan cheesecake nu voor Lekker Lupine aangepast door de kikkererwten voor de helft te vervangen door onze lupinebonen. En dat smaakt net zo lekker! Dank Marleen!

Recept voor 8 stukjes
Bereidingstijd: 2 uur + 1 nacht in de koelkast
Nodig: keukenmachine, zeef en een springvorm van 20 cm. 

Ingrediënten
Taartbodem
120 g amandelmeel
200 g suiker
1 el water
90 g havermout
80 g plantaardige boter op kamertemperatuur

Vulling
400 g zijden tofu
200 ml kokosmelk
100 g lupinebonen uit een glazen pot (Machandel / Smaakt)
100 g kikkererwten uit een glazen pot (Machandel/ Smaakt)
3 el citroensap of limoensap
1 tl citroenzest (= geraspte schil. Gebruik daarom een biologische citroen of limoen)
120 g suiker
2 tl vanille-extract
1 el arrowroot
snufje gemalen zeezout

Aardbeiensaus
250 g aardbeien
1 ½ el suiker
1 el water

Bereiding

Cheesecake 

1. Verwarm de oven voor tot 180 C. 
2. Meng alle ingrediënten voor de bodem met de hand in een kom tot een bal deeg. 
3. Verdeel het deeg over de bodem van een met bakpapier beklede springvorm en bak gedurende 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. 
4. Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een gladde massa, zeef en giet het mengsel op de taartbodem. Tik zachtjes met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes eruit te halen. 
5. Bak gedurende 45-60 minuten in de oven. Zet de oven uit zodra de buitenrand stevig is geworden en het midden van de taart nog een beetje lobbig is. 
6. Laat de cheesecake nog 1 uur in de oven staan met de oven uit. Zet hem daarna 1 nacht in de koelkast om op te stijven. 

Aardbeiensaus 

1. Doe de aardbeien, suiker en het water in een kleine steelpan. Breng op laag vuur aan de kook en laat het mengsel circa 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. 
2. Serveer de cheesecake met de aardbeiensaus

50xVeganZuivel-Cheesecake-©MarleenVisserFoodPhotographyStyling.jpeg


Vegan cheesecake van Marleen Visser uit: ‘50x Vegan Zuivel’
Vanaf 12 mei verkrijgbaar in de boekhandel.
Uitgeverij Becht.

Moederdag tip:
Maak de taart en koop het kookboek erbij met prachtige foto’s en heerlijke recepten. Succes gegarandeerd!

Previous
Previous

Champignon-lupineburger van Joke Boon

Next
Next

Kruiden-lupine-erwten spread