Lekker Lupine en De Bisschopsmolen: rechtstreeks van boer tot bakker

Frank van Eerd, De Bisschopsmolen, Maastricht

Raymond van Niesten, Lekker Lupineteler van De Poshoof, Maastricht

Frank van Eerd kwam voor het eerst in aanraking met lupine via spelt- en lupineteler Raymond Niesten van de Poshoof uit Maastricht. Hij nam Frank mee naar het lupineveld van André Jurrius waar tijdens de Lekker Lupine community-bijeenkomst veel werd gesproken over de voordelen voor de biodiversiteit van de bodem. Toen uiteindelijk gesproken werd over de voedingswaarden van lupine werd het voor Frank echt interessant. In lupine zit namelijk het aminozuur leucine dat bijdraagt aan spierherstel en spieropbouw. Een perfecte peulvrucht dus voor onder andere sporters. Met de voedingswaarden is Frank destijds naar Team Jumbo-Visma gegaan om te kijken welke toegevoegde waarde dit kan hebben voor de wielrenners. Uiteindelijk is lupinemeel toegevoegd aan producten, om zo de juiste eiwitten te kunnen bieden aan topsporters. Een voorbeeld van een van deze producten is onze tritordeum eiwitrijke vegan banketmix. De kennis die is opgedaan binnen Team Jumbo-Visma wordt hedendaags ook gebruikt voor ziekenhuizen zoals het Máxima MC Veldhoven. Voor hen is onze chocoladereep ontwikkeld met extra eiwit, afkomstig van lupine.

Wegens de hoge interesse in lupine blijven wij bij De Bisschopsmolen testen met lupine om deze in meerdere producten toe te kunnen passen.

Als de vraag groot genoeg is, kunnen we Nederlandse lupinebonen laten malen:
Zodra de vraag groot genoeg naar deze producten is, kan Lekker Lupine de lupinebonen van de Nederlandse telers laten malen bij een speciaal voor lupine geschikte molen. Reguliere molenstenen lopen vast tijdens het malen van de lupinebonen. De speciale molen kan vanaf 10 ton bonen malen. Op dit moment is het meel nog afkomstig uit het buitenland.

Benieuwd naar de producten van De Bisschopsmolen met lupine? Bekijk de chocoladereep en tritordeum eiwitrijke vegan anketmix of neem contact op via info@lekkerlupine.nl

Chocoladenrepen met lupinemeel

 

Previous
Previous

Paula Middendorp, Paula's Catering en kookworkshops

Next
Next

Peter Vels, lupineteler -biologische boerderij de Pasop Hummelo